Pozovite nas na

besplatan broj
0800 10 10 15
ili na broj
+381 11 785 9999

Radno vreme:

radnim danima od 09:00h do 18:00h
subotom od 09:00h do 13:00h

Elektronsko bankarstvo

Kursna lista

19.04.2021.

kupovni srednji prodajni
CHFCHF 102.3598 106.7506 111.1316
GBPGBP 129.3712 136.1802 142.9892
USDUSD 95.1902 98.2816 101.3730
EUREUR 114.6841 117.5644 119.8569

Pozovite nas na

besplatan broj
0800 10 10 15
ili na broj
+381 11 785 9999

Radno vreme:

radnim danima od 09:00h do 18:00h
subotom od 09:00h do 13:00h

Elektronsko bankarstvo

Kursna lista

19.04.2021.

kupovni srednji prodajni
CHFCHF 102.3598 106.7506 111.1316
GBPGBP 129.3712 136.1802 142.9892
USDUSD 95.1902 98.2816 101.3730
EUREUR 114.6841 117.5644 119.8569

Plaćanje Mastercard® karticama uz podizanje keša

Šta je usluga plaćanje Mastercard karticom uz podizanje keša?

 

Plaćanje Mastercard karticom uz podizanje keša je usluga koja omogućava korisnicima Mastercard kartica da podignu gotovinu sa svog bankovnog računa prilikom plaćanja karticama. Ne postoji minimalni iznos za kupovine, dok je maksimalni iznos gotovine koja može da se podigne 5.000 dinara što se procenjuje kao dovoljna količina keša za svakodnevne aktivnosti. Ova usluga se tretira kao standardno plaćanje karticom, što znači da korisnik kartice autorizuje transakciju svojim PIN kodom i može da je u potpunosti prati na svom računu. Ova usluga korisnicima pruža novi nivo pogodnosti jer im omogućava pristup kešu u samo jednoj transakciji, čime im štedi vreme u potrazi za bankomatima ili za odlazak u banku. Ova usluga takođe olakšava poslovanje trgovcima jer smanjuje količinu gotovine koju imaju u upotrebi i samim tim smanjuje njihove operativne troškove i rizike. Na kraju, usluga plaćanja karticom uz podizanje keša, državnim institucijama pruža bolji uvid u finansijske tokove i pomaže im da uspostave transparentniji platni sistem na tržištu.


Za Mastercard, usluga plaćanja karticom uz podizanje keša, predstavlja i važan element finansijske edukacije onih koji nisu imali nikakav kontakt sa novim oblicima plaćanja. Ona će doprineti razvoju bezgotovinske kupovine u segmentu kupaca koji nemaju račun u banci, a za koje je jednostavan pristup sopstvenim sredstvima na računu prva faza korišćenju bankarskih usluga.

 

Gde će ova usluga biti dostupna? Na koliko lokacija?

 

Prvi put u Srbiji ova usluga će biti dostupna na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama odnosno na preko 300 benzinskih stanica.

 

Ko može da koristi ovu uslugu? Da li je dostupna za sve kartice bez obzira na banku izdavaoca?

 

Sve Mastercard kartice izdate u Srbiji imaju mogućnost da koriste ovu uslugu, ali korisnici takođe treba da provere sa bankom koja im je izdala Mastecard karticu da li im je ovu uslugu omogućila.

 

Šta je limit za podizanje gotovine?

 

Korisnici Mastercard i Maestro kartica moći će da podignu gotovinu u iznosu do 5.000 dinara po transakciji.

 

Da li će trgovci ostvariti dodatni profit od ove usluge? Da li će trgovci imati dodatne provizije za ovu uslugu?

 

Iskustva sa drugih tržišta na kojima već postoji ovakva usluga pokazuju da trgovci ovom uslugom ostvaruju povećanje obima prodaje, dok neki potrošači koji inače ne bi posetili lokaciju trgovca, onda kada postoji ova usluga, imaju razlog više da tu izvrše kupovinu i u isto vreme koriste POS terminal kao bankomat. NIS je prvi trgovac koji lansira ovu uslugu na tržištu Srbije u okviru svojih benzinskih stanica, neće naplaćivati proviziiju za korišćenje ove usluge korisnicima.

 

Koliko košta ova usluga?

 

Prilikom plaćanja Masterard karticama i podizanja keša na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama, Mastercard i trgovac neće naplaćivati dodatne naknade korisniku.

 

Što se tiče banke izdavaoca platne kartice, potrebno da se korisnici obrate banci koja im je izdala karticu kako bi se informisali da li postoji dodatna provizija za korišćenje ove usluge.

 

Da li to znači da mogu da odem u radnju i podignem svoj keš odmah?

 

Da, prvi put u Srbiji, usluga plaćanja Mastercard karticom uz podizanje keša omogućena na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama, dakle na preko 300 prodajnih mesta širom Srbije.

 

Da li je ova usluga u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom?

 

Da. U septembru 2017. Ministarstvo finansija i NBS su dali pozitivna mišljenja da je implementacija usluge plaćanja uz podizanje gotovine u skladu sa važećim lokalnin regulativama. Takođe, AIK banka koja je sa svoje strane omogućila ovu uslugu na prodajnim mestima, a koja je banka prihvatilac na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama, ima saglasnost Narodne banke Srbije za puštanje u produkciju ove usluge.

 

Usluga plaćanja Mastercard karticom uz podizanje keša će olakšati pristup gotovini korisnicima platnih kartica. Kakve će koristi imati banke prihvatioci ili trgovci koji već imaju POS terminale od implementacije ovog rešenja?

 

Omogućavanje ove usluge i njena promocija na POS terminalu znači dodatnu uslugu za postojeće potrošače, ali i za privlačenje novih. Neki od onih potrošača koji bi obično prošli pored neke trgovačke lokacije sada mogu postati klijenti jer će moći da obave dve stvari istovremeno – da podignu gotovinu i obave kupovinu.

 

Istraživanja na drugim tržištima gde je ova usluga omogućena, pokazuju da prodajna mesta koja nude ovu uslugu dobijaju nove kupce, kao i da unapređuju lojalnost postojećih. Neki od potrošača kupuju na tim lokacijama samo zbog toga što imaju mogućnost podizanja gotovine, što stvara dodatni promet za trgovca.

Pogodnosti mogu biti naročito velike za velike trgovačke lance, usled povećanja obima bezgotovinskih transakcija i veće sigurnosti. Umesto da broje i čuvaju keš, trgovačke lokacije će moći da deo tog keša pretvore u elektronski novac.

 

Šta će biti podsticaj za banke prihvatioce da ponude ovu uslugu?

 

Za te banke, kupovina sa podizanjem gotovine je usluga koja može da poveća broj transakcija na njihovim POS terminalima i da im omogući konkurentnu prednost u smislu fleksibilnosti ponude kao i prilagođavanje potrebama kako potrošača, tako i trgovaca.


Kako trgovci na malo vide uslugu plaćanja karticom uz podizanje keša? Da li je to problem za njih ili možda mogućnost da steknu konkurentnu prednost nad trgovcima koji ne prihvataju kartice?

 

Definitivno je to prilika da privuku nove kupce, unaprede lojalnost postojećih i povećaju sigurnost svojih dnevnih aktivnosti, da smanje troškove rukovanja gotovinom i povećavaju udeo kartičnih plaćanja preko potrošača koji koriste uslugu. Takođe, to je način da uvećaju svoj profit – istraživanja sa drugih tržišta pokazuju da potrošači kupuju na određenim lokacijama zato što imaju i mogućnost podizanja gotovine.

 

Finansijska inkluzija je aktuelna tema u medijima. Finansijske institucije naglašavaju da su bezgotovinske transakcije sigurnije i jeftinije za privredu. Šta platne institucije i kompanije misle o tome?

 

U Srbiji postoji prilično veliki segment potrošača koji pripadaju tzv. nebankarskim korisnicima - prema rezultatima Studije o finansijskoj inkluziji u Evropi, čak 38% srpskog stanovništva nema bankovni račun i pristup zvaničnim finansijskim tokovima. Naš zadatak bi trebalo da bude na samo da njima olakšamo pristup gotovini, već i da im na duge staze objasnimo koji su sve to benefiti koje elektronski novac i elektronska plaćanja donose. Želimo da približimo bankarske usluge značajnom delu stanovništva koji nema pristup bezgotovinskim plaćanjima. Kako pokazuju analize finansijskih institucija, prvi korak na putu ka bankarskom sistemu je pristup kešu. Usluga plaćanja karticama uz podizanje keša definitivno unapređuje situaciju na tim lokacijama, dakle svuda gde nema bankomata. Takođe, kako bi koristili uslugu, korisnici treba da plate karticom, što takođe doprinosi bezgotovinskom plaćanju.

 

Da li plaćanje uz podizanje keša može da postane zamena za podizanje keša na bankomatima?

 

Želimo da plaćanje uz podizanje keša bude komplementarna usluga korišćenju bankomata. Prema Mastercard pravilima, maksimalan iznos gotovine koji je moguće podići sa POS terminala iznosi 5.000 dinara što se procenjuje kao dovoljna količina keša za svakodnevne male kupovine na prodajnim mestima gde nije moguće plaćati karticom, dok bi za veće iznose gotovine građani trebalo da potraže bankomate. Naša usluga predstavlja komforno rešenje i mogućnost da se dve operacije obave odjednom, zbog čega štedimo vreme koje bismo potrošili u traženju bankomata. Plaćanje uz podizanje keša je odlično rešenje i kada vam je hitno potrebna gotovina.

 

Zar plaćanje uz podizanje keša nije zastarelo rešenje u doba mobilnih plaćanja?

 

Pre svega, važno je napomenuti da razvoj bezgotovinskih plaćanja počinje upravo od keša. Zato je plaćanje uz podizanje keša deo naše strategije za promociju inovativnih platnih rešenja, kao što su mobilna plaćanja. Verujemo da je to odličan element za finansijsku edukaciju osoba koje ne koriste ili ne znaju za takve savremene transakcije. Uloga kompanije Mastercard i svih ostalih učesnika bezgotovinske trgovine je da sistematski objasne prednosti ove usluge korisnicima i prihvatiocima. Verujem da ćemo uspeti da im predočimo da je plaćanje uz podizanje keša praktičnija i brža (istovremeno i sigurnija) metoda plaćanja.

 

Da li na drugim tržištima postoji usluga plaćanja uz podizanje keša?

 

Plaćanje uz podizanje keša je veoma popularno u UK i Poljskoj i takođe je rasprostranjeno u Češkoj. Trenutno, razvoj ove usluge se odvija u Rumuniji, dok je na određenom broju terminala ova usluga omogućena i u Austriji.

 

Prateća priča:

 

Rezultati primene usluge plaćanja uz podizanje keša u Poljskoj

 

  • 80% Poljskih ispitanika MillwardBrown-a smatra ovu uslugu atraktivnom.

  • Pored ostalih prednosti koje usluga nudi, ispitanici su kao prednost naveli praktičnosti i činjenicu da ne moraju da traže bankomat kako bi podigli gotovinu sa svojih bankarskih računa. Ušteda vremena i mogućnost da urade dve operacije istovremeno: podizanje gotovine i plaćanje u isto vreme su takođe važni.

Online Chat